..

De 5 natuurgerichte principes

Deze 5 natuurgerichte principes vormen het uitgangspunt voor de werkwijze bij Praktijk MarAnanda:

1. Energie
Het is belangrijk om je bewust te worden van de energiestromen in je lichaam. Je kunt dan ook gaan voelen waar die geblokkeerd zijn. Na het opheffen van die blokkades ontdek je de enorme hoeveelheid energie die je daaronder tot je beschikking blijkt te hebben. Adem- en lichaamswerk, traumatherapie en EMDR zijn methodes die de energie weer laten stromen.


2. Prikkeloverdracht.
Zenuwbanen vormen het communicatiesysteem van het lichaam. Soms is het contact met bepaalde lichaamsdelen verstoord. Dit kan zich uiten als onderactivatie (te weinig energie hebben) of juist als overactivatie (overactief zijn). Door middel van oefeningen in het sturen van de aandacht en ter bevordering van het lichaamsbewustzijn wordt dit contact hersteld. Het zenuwstelsel zal m.b.v. bovengenoemde methodes door ontlading en ontspanning weer tot rust kunnen komen. Yoga, meditatie, mindfulness en bewustwording hebben hierin een grote rol.

3. Drainage
Onze samenleving is van dien aard dat wij dagelijks overspoeld worden door een enorme hoeveelheid informatie, in een ‘flitsend' tempo. Vaak is dit meer dan ons lichaamssysteem verdragen kan (stress); dit is een vorm van toxische belasting. Het is zaak deze spanning en vervuiling uit het systeem af te voeren. Vooral het ademwerk (in diverse vormen) zorgt voor een diepe reiniging van geestelijke en stoffelijke ballast.

4. Voeding
“Je bent wat je eet” is niet alleen van toepassing op de voedingswaarden en op de energieën

(= calorieën) die we middels voedsel tot ons nemen. Minstens zo belangrijk is onze geestelijke voeding: hoe voed je jezelf met bezigheden, contacten, e.d.? Wat zijn de dingen die jou goed doen, waar je weer energie van krijgt?

Tevens hebben overlevingsstrategieën en negatieve overtuigingen hun invloed op je voedingspatroon, waardoor o.a. troostsnoepen of verslavingsgedrag zijn ontstaan.

De therapievormen kunnen deze bij de wordtel aanpakken.

 

5. De psyche en het (on)bewust ziekmakende gedragspatroon
Veel van onze gedragspatronen zijn lichamelijk en/of geestelijk ongezond. Toch blijven we ze herhalen. In de therapie gaan we op zoek naar deze patronen, we bekijken hoe ze zijn ontstaan en op welke manier ze in stand worden gehouden. Hoe deze patronen te doorbreken en op een gezonde manier met jezelf in het leven te staan.  

Voor meer hierover: zie ‘Persoonlijke Groei’, ‘Innerlijk Kindwerk’ en ‘Traumatherapie’.

...